Member Login

Lost your password?

Registration is closed

Sorry, you are not allowed to register by yourself on this site!


Hyvä mieli ja terve keho

Painonhallinta ja liikunta

Stressaava arki, istumatyö ja einekset ovat painonhallinnan vihollisia. Ne ovat kuitenkin monelle arkipäivää, toisin kuin säännöllisen liikunnan osuus arjessa. Liikunta on usein se, josta karsitaan ensimmäisenä, kun kiire uhkaa arjen kuvioita. Lenkki, kuntosali tai jumppa on helppo jättää välistä vain tänään, sitten huomenna ja lopulta kotisohvan nurkka tuntuukin turvallisemmalta pakopaikalta. Liikunnan osuus painonhallinnasta on tilastojen mukaan yllättävän pieni, sillä suurimmaksi osaksi kysymys on vain siitä, mitä laitamme suuhumme. Liikunnalla on kuitenkin merkittävä osuus painonhallinnan tukijana, eivätkä sen positiiviset vaikutukset rajoitu vain tähän.Liikunnan avulla arkeen on helppo löytää tavoitteita, ja ruokarytmille syy. Kuntosalia tai lenkkiä varten on syötävä terveellisesti, sillä liikuntasuorituksen aikana tarvitaan energiaa. Pullalla ja karkeilla ei jaksa kauan hikoilla, eikä tuloksia ilmaannu. Liikkuva keho alkaa automaattisesti ohjautua kohti ruokarytmejä, ja terveellisiä ruokavalintoja.

Ei dieetti vaan elämäntapa

Terveen kehon ylläpitäminen ei ole rakettitiedettä. Lentoemäntädieetti, kaalikeittokuuri, Atkinson ja Ketokuuri houkuttelevat nopeiden tuloksien avulla, mutta parasta olisi tehdä arkeen pysyviä valintoja niin liikunnan, kuin myös ruokailun suhteen. Lajeiksi ei kannata valita juoksua ja bodycombatia, ellei niistä pidä. Jooga, kävely tai melonta ovat aivan yhtä hyviä harrastuksia, sillä elämäntapamuutos tarkoittaa sitoutumista uudenlaiseen arkeen loppuelämän ajaksi.Liikunnan tavoite ei saa olla ainoastaan laihdutus, vaan iloinen mieli terveessä kehossa. Spurttaamista ei kannata aloittaa liian rankasti, ja monelle oman henkilökohtaisen valmentajan palkkaaminen on hyvä tapa tutustua uuteen lajiin, ja oman kehon rajoihin. Liikunta ei vaadi suuria panostuksia, mutta liikuntavarusteisiin on hyvä panostaa oman mukavuuden vuoksi. Laadukkaat, ja lajiin soveltuvat vaatteet innostavat lenkkipolulle tai salille aivan uudella tavalla. Liverpool housut kestävät kovaakin kulutusta, ja ovat tyylikkäät ja moneen lajiin sopivat.

Sohvannurkka kutsuu

Ellei liikunta maistu, ja valittu laji ei miellytä, on hyvä miettiä motivaation puutetta tarkemmin. Lyhyet yöunet, liian vähäinen proteiinin saanti ja arjen hallitsemattomuus saattavat olla syinä vetämättömään oloon. Oikeanlainen ruokavalio ja vuorokausirytmi auttavat usein saamaan energiat nousuun, mutta toisinaan siihen tarvitaan ammattilaisen apua. Ravitsemusneuvojan tai Personal Trainerin puoleen kääntyminen saattaa olla paras lahja omalle keholle, ellei voimavaroja löydy tarpeeksi omasta takaa.