Member Login

Lost your password?

Registration is closed

Sorry, you are not allowed to register by yourself on this site!


Turvallisuus ja sen tärkeys pyöräillessä

Pyöräily on hieno harrastus, joka vie raikkaaseen ulkoilmaan ja kehittää samalla lihaksistoa ja kuntoa. Pyörä voi olla myös korvaava väline moottorikulkuvälineille, mikä muiden hyötyjen lisäksi säästää myös luontoa. Pyörän päällä pyöräilijää ei kuitenkaan suojaa metallinen kuori, eli hän on suojattomassa asemassa. Siksi muuttuu entistäkin tärkeämmäksi huolehtia siitä, että turvallisuuskysymykset on huomioitu.

Turvallisen pyöräilyn perustana on tietysti hyväkuntoinen pyörä. Sen tulee kestää käyttöä, eikä rikkoutua heti ensimmäisestä tielle osuneesta kuopasta. Pyörästä tulee myös pitää huolta asianmukaisesti, ja se tulee huollattaa säännöllisesti. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää jarrujen toimimiseen, ja ne kannattaakin tarkastaa hieman useammin. Renkaat pitää muistaa vaihtaa riittävän usein, varsinkin jos pyörä on kovassa käytössä.

Kypärän tärkeyttä ei voida korostaa liikaa

Se, että alla on hyväkuntoinen ja huollettu pyörä, auttaa paljon, mutta pyöräilijä ei ole sen avulla voittamaton. Pyöräillessä voi sattua yllättäviä tilanteita, kuten muiden tienkäyttäjien arvaamatonta käytöstä tai vaikkapa irtomaan aiheuttamia liukastumisia – harmillisen usein nämä johtavat siihen, että kahden pyörän päällä taiteileva matkaaja päätyy kaatumiseen. Tällöin pyöräilykypärän käyttäminen muuttuu elintärkeäksi.

Pää on erittäin iskuherkkä, ja pahaan kohtaan osuessaan jo pienetkin osumat voivat saada aikaan suurta tuhoa. Pyörän selästä tippuessa iskun voima on suuri, ja usein kova vauhti lisää sitä entisestään. Kypärä on ainoa keino, joka suojaa päätä näissä tilanteissa. Se on halpa henkivakuutus, ja osoittaa suurta vastuuttomuutta lähteä tien päälle ilman kypärää.

Liikenteen seuraaminen

Pyöräilijät eivät ole ainoita tiellä liikkujia, vaan samoja katuja käyttävät myös autoilijat, moottoripyöräilijät ja jalankulkijat. Liikenteessä kannattaakin olla jatkuvasti valppaana ja seurata, mitä ympärillä tapahtuu. Useilla pyöräilijöillä on tapana kuunnella musiikkia pyöräillessä, mutta tämä olisi syytä jättää väliin, sillä se peittää liikenteen ääniä, jotka voivat toimia myös varoitus- ja ennakkomerkkeinä.

Erityishuomiota kannattaa kiinnittää myös parkkeerattujen autojen jonon vieressä ajaessa. Auton sisältä poistuva kuski ei välttämättä aina muista tarkistaa auton sivustaa, ja aukeava ovi voi saada aikaan komeita ilmalentoja. Varsinkin syksyisin ja iltaisin pimeän aikaan liikkuessa on myös erittäin tärkeää, että autoilijat näkevät pyöräilijän. Siksi pyörä tulisikin varustaa asianmukaisilla valoilla ja heijastinlaatoilla.