Member Login

Lost your password?

Registration is closed

Sorry, you are not allowed to register by yourself on this site!


Kilpa-ajokuvaaminen

Oletko koskaan pysähtynyt pohtimaan, kuinka kilpa-ajokuvaajat onnistuvat nappaamaan juuri täydellisen kuvan tilanteesta, jossa kymmenet kulkupelit ampaisevat kameran ohitse tuhatta ja sataa? Kuvaaja ei varsinaisesti luottanut sattumaan, vaan päinvastoin valmistautui huolella odottamaan sitä oikeaa hetkeä monesta eri kuvakulmasta oikealla kalustolla.

Yellow and Red Racecars Driving fast on Racing Track

Laitteistosta

Yksi tärkeimmistä elementeistä kilpa-ajokuvaamisessa on ajastimien oikea asetus ja laajan linssin käyttö. Näiden avulla liikkuvan kuvan kaappaaminen tarkalla laadulla helpottuu huomattavasti. Tuloksena on kuva jonka tausta näyttää niin sanotusti liikkuvan ”vauhtiraidoilla”, mutta itse kuvauskohde, esimerkiksi ratamoottoripyöräilijä, näkyy erittäin selvästi yksityiskohtineen. Asettamalla ajastimen 1/200-sekunnin nopeuteen sekä valitsemalla oikean kuvakulman sijoittamalla kameran optimaalisesti, kuvan laatu on terävä sekä selkeä. Käytä zoomia tilanteissa missä ei ole liikettä. Esimerkiksi 600 mm telekuvalinssin avulla saat teräviä tilannekuvia.

Sekoita ja kokoa tarina

Kilpa-ajokuvaamisen tarkoitus on sekoittaa erilaisia sekä monipuolisia tilannekuvia. Yritä sekoittaa esimerkiksi zoom-kuvia varikkopysähdyksistä vauhdikkaiden ”panning”-kuvien avulla saadaksesi kokonaisvaltaisen tarinan koko tapaturmasta. Kilpa-ajokuvauksessa – kuten muussakin valokuvataiteessa – tavoitteena on pyrkiä kertomaan tarina tapahtumista kuvien avulla, eikä ottaa sattumanvaraisesti kuvia ilman selkeää ja johdonmukaista ”juonta”.

 

Hyvän tilannekuvan nappaaminen varsinkin kilpa-ajourheilussa vaatii äärimmäisen sitkeää kärsivällisyyttä. Hyvän kuvan saaminen voi jopa kestää aina viimeiselle kierrokselle asti. Toisin sanoen odottavan aika on pitkä mutta lopputulos sitäkin tyydyttävämpi. Mutta oikealla kalustolla sekä kärsivällisyydellä voit räpsäyttää itsesi historian kirjoihin ikimuistoisella sekä dynaamisella kaappauksella.